Termékek Menü

A koronavírus és a szépségipar – hogyan csökkenthető minimálisra a fertőzés kockázata

Yamuna Prof
2020. 03. 11. 17:00:00

Jelenleg a koronavírus több mint 116 000 embert érint világszerte. És ez a szám sajnos gyorsan, dinamikusan és óráról órára növekszik. De mit is lehet tudni róla és hogyan lassíthatjuk a fertőzés terjedését egy olyan iparágban, ahol a fizikai kontaktus elkerülhetetlen. Blogcikkünkből kiderül.

Ismeretlen vírus
A CoV család már régebb óta ismert az emberiség (orvosok) számára, hiszen a közel-keleti légúti koronavírus (MERS-CoV) és az akut légúti fertőzés (SARS-CoV) már korábban felbukkantak. Ez az új nCoV elnevezésű, ami ellen jelenleg is „küzdenek” betegek és tudósok egyaránt, ez egy eddig ismeretlen vírus. És emiatt ellenszere, gyógymódja sem ismert.


Fertőz, mint általában a vírusok
Mivel teljesen új vírus, így a jellemzői, tulajdonságai és a terjedése sem ismert pontosan. Feltételezhető azonban, hogy két méteres távolságon belül, testnedveken és köhögés útján fertőz, mint általában a vírusok. Tünetei pedig lehetnek a láz, a légzési nehézségek, a köhögés többek között, valamint ezek külön-külön vagy egyszerre.
 

Gyógymód? Nincs.
Hogy mennyire fertőző, azt még nem tudni. Azt azonban igen, hogy oltóanyag nincs rá, az antibakteriális gyógymódok nem használnak és az influenza elleni gyógyszerek sem érnek semmit ellene. Jelenlegi tudomásunk szerint leginkább a gyenge immunrendszerűekre, az idős korúakra és a légúti betegségben szenvedőkre jelenthet végzetes veszélyt. (A több mint 4000 halálos áldozat már eleve rossz egészségi állapotban volt más betegségeknek köszönhetően.)


Védekezés: higiéniai szabályok betartása
A WHO szerint a higiénia szabályok fokozott betartása egyelőre a leghatékonyabb védekezés a vírus terjedése ellen. Ennek értelmében az alábbiak a teendőink:
- szappannal és vízzel mossunk kezet, rendszeresen, naponta többször, minimum 20 másodpercig, alaposan
- mossunk kezet, amint beértünk a munkahelyünkre vagy éppen haza
- szappan és víz híján használjunk rendszeresen kézfertőtlenítőt
- tüsszentés és köhögés esetén mindig takarjuk el a szánkat és orrunkat
- ha nem tiszta a kezünk, ne érintsük meg az arcunkat
- igyekezzünk elkerülni mindenféle fizikai kontaktust betegekkel
- ha bármilyen náthára vagy influenzára utaló jelet észlelünk magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz


Orvosi maszk: jó vagy nem

Szakértők szerint a sima orvosi maszkok nem sok védelmet nyújtanak, mivel nem levegőszűrésre lettek kifejlesztve. Csupán arra szolgálnak, hogy a testnedvektől megvédjék az orvosokat. Azok a maszkok viszont tökéletesek, amik megszűrik a levegőt és tökéletesen szigetelnek a száj és az orr körül.


Szépségipar: fokozott óvatosság

Egyre több országban hallani, hogy szépségszalonokat zárnak be, vagy akik még működnek, vendéghiánnyal küzdenek. (Pekingben például 20 000 fodrászatból csupán 130 kapott nyitva tartási engedélyt. Egy iraki városban pedig a kormány minden szépségszalont bezáratott április 1-ig.) A fizikai kontaktus miatt még óvatosabbnak kell lenni, hiszen elég egy apró tüsszentés vagy köhögés és már elkaphatod a vendégtől a náthát, influenzát, bármit. Mindezt úgy, hogy tudna róla, átadta neked. És te tudnál róla, hogy elkaptad.


Szalonszabályokkal a védekezésért

Hogy a koronavírus fertőzésének kockázatát minimálisra csökkenthesd, az alábbi szabályokat érdemes betartani és betartatni a szalonodban:
- dolgozz maszkban (és ha módod van rá, kesztyűben)
- alkalmazottaid is maszkban (és lehetőleg kesztyűben) dolgozzanak
- használj antibakteriális tisztítószert minden vendég előtt és után
- ne felejtsd el fertőtleníteni a kezelőágyat/masszázságyat
- kérdezd meg, hogy vendéged járt-e az elmúlt két hétben külföldön, és ha igen, hol
- ha a kiemelt kockázatú országok egyikében volt, akkor ajánlj fel neki egy másik, legalább két héttel későbbi időpontot
- alkalmazottaid – ha a közelmúltban akárcsak átutaztak veszélyeztetett országokon – küldd el két hét kötelező szabadságra
 

Amíg nem ismert a világméretű járvány végkifejlete, addig saját és környezeted egészsége érdekében kövesd a WHO higiéniai utasításait!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog